Skoči na glavno vsebino

Ekskurzija v Posočje

V četrtek, 26. oktobra 2023, smo se učenci devetih razredov odpravili na ekskurzijo v Posočje. Pridružili so se nam še devetošolci iz OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad.

Najprej smo odšli v Kostanjevico pri Novi Gorici. Tu smo obiskali frančiškanski samostan in si ogledali cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji, Škrabčevo knjižnico, v kateri so knjige razvrščene po velikosti, in grobnico zadnjega francoskega kralja z družino. Nato smo se odpeljali v Kobarid. Ogledali smo si Kobariški muzej, ki skrbi za ohranjanje spomina na boje ob Soči v času 1. svetovne vojne. Razdelili smo se v dve skupini; vodiča sta nam razkazala prostore, v katerih so bili razstavljeni predmeti in slike s soške fronte, za tem pa smo si pogledali še kratek filmček. Po ogledu muzeja smo se peš odpravili na pokopališče (t. i. kostnico) padlih italijanskih vojakov. Pot nas je potem vodila v Italijo. Obiskali smo vas Križ pri Trstu in Ribiški muzej tržaškega primorja, kjer smo spoznali zgodovino slovenskega ribištva.

Ekskurzija je bila zanimiva in poučna. Spoznali smo lahko, kako so naši predniki preživeli obdobje prve svetovne vojne in kakšne posledice so sledile po njej. Škoda je bila precejšnja in še dandanes se to ponekod (ob)čuti.

Lana Majdič, 9. b

Related Images:

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost