Slovenski tradicionalni zajtrk
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru, letos že trinajstič.
Leto 2023 je razglašeno kot mednarodno leto prosa, ki je eno od najzgodnejših udomačenih žit. Zato letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk poteka pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«
Na letošnjem tematskem plakatu je ilustracija Ančke Gošnik Godec iz pravljice Bogata in uboga sestra.
Namen projekta je izobraževati in osveščati otroke ter mladostnike in v določenem obsegu tudi širšo javnost:
- o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
- o pomenu in prednostih lokalno pridelanih in predelanih živil domačega izvora,
- o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje,
- o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo,
- o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Projekt nas ozavešča o pomenu zdravega načina življenja in prehranjevanja, vse od zrna do kruha, od čebele do medu in sadja ter od zajtrka do splošnega dobrega počutja.
Pomembno je, da se že v otroštvu in mladosti spoznamo in poučimo o pomenu zdravih živil, predvsem tistih, ki jih pridelamo doma oz. se zavedamo pomena sezonske hrane iz naše bližine. Tako pridelana hrana je običajno bolj dozorela in ima višjo biološko (hranilno) vrednost.
Več informacij o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk najdete na povezavi:
Tradicionalni slovenski zajtrk 2023
Preživite dan v prijetnem vzdušju – naj bo zares super dan!
Nina Močilnikar Sedmak, org. šol. prehrane