Skoči na glavno vsebino

Ekskurzija na Gorenjsko

V četrtek, 9. 5. 2024, smo osmošolci imeli literarno ekskurzijo na Gorenjskem. Obiskali smo Škofjo Loko, Kranj in Vrbo na Gorenjskem.

Ko smo prišli v Škofjo Loko, smo se sprehodili skozi prečudovito mesto in se povzpeli na tamkajšnji grad. Tam smo najprej pomalicali in se razdelili v dve skupini po razredih. Najprej smo si ogledali Škoparjevo hišo, ki ima kar nizek strop in dve nadstropji. Potem smo si ogledali še Loški muzej. Videli smo tudi prostore, ki so nam prikazovali življenje slovenskega pisatelja Ivana Tavčarja. Po ogledu smo odšli do avtobusne postaje in se odpravili na naslednjo lokacijo – Kranj, kjer smo si ogledali hišo, kjer je živel in deloval slovenski pesnik France Prešeren. Pokazali so nam njegovo spalnico, kuhinjo, odvetniško pisarno in spalnico njegove sestre Katre. Nato smo se odpravili še v Prešernov gaj, kjer smo obiskali njegov grob (kjer je bil prvotno pokopan, in grob, kjer je pokopan sedaj). Vodička nam je tam razlagala še nekaj stvari o njegovem življenju.

Kasneje smo se z avtobusom odpeljali še na zadnjo dejavnost – obiskali smo Vrbo na Gorenjskem in si tam ogledali Prešernovo rojstno hišo. Videli smo tudi črno kuhinjo, Prešernovo zibelko in tradicionalno gorenjsko peč. Ogled smo zaključili z zanimivim filmom o Prešernu.

učenci in učenke 8. razredov

Related Images:

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost