Teden slovenske hrane
Letošnji že štirinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk bomo pripravili v petek, 15. novembra 2024, in z njim zaključili teden slovenske hrane.
V tednu od 11. do 17. novembra se bomo na šoli posvetili ozaveščanju o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, razmišljali o naših prehranjevalnih navadah in o zmanjševanju odpadne hrane.
Letošnji projekt poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!« Prejšnja leta smo vsako leto posebej izpostavili eno izmed njegovih sestavin.
Letos pa enakomerno izpostavljamo kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vseh pet sestavin, ki jih za zajtrk ponudimo že od samega začetka projekta.
Na tematskem plakatu letošnjega zajtrka je ilustracija ustvarjena izpod rok striparke in ilustratorke Tanje Komadina.
Namen projekta je spodbujati otroke in mladostnike ter v določenem obsegu tudi širšo javnost k pripravi tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalnih sestavin, jih osveščati o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, in prednostih lokalno pridelanih in predelanih živil domačega izvora, o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih, in racionalnem ravnanju z embalažo ter o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Želimo si, da bi izvedene aktivnosti v tednu slovenske hrane prispevale tudi k večjemu spoštovanju hrane in naravnih virov.
Več informacij o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk in tednu slovenske hrane najdete na povezavi:
Teden slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk 2024
Preživite teden v prijetnem vzdušju in naj bo petkov zajtrk vaš NAJ ZAJTRK!